vrijdag 14 september 2012

Quinoa, sperzieboontjes & tomaten salade


Bron: Uit Casual Classics rob Feenie's: Elke dag Recepten voor familie en vrienden
van Rob Feenie © 2012. Fotografie door John Sherlock.

Sinds enkele weken eten we glutenvrij! Zoonlief en man blijken beide een gluten allergie te hebben. Het is dagelijks  een heel gepuzzel wat ze wel en niet mogen eten.  Het is glutenvrij en lekker! Ik had nooit eerder van quinoa gehoord, maar ik ontdekte het tijdens de vakantie in Frankrijk waar het in iedere supermarkt verkrijgbaar is. 
In Nederland is het helaas minder bekend. Het is alleen verkrijgbaar in de natuurwinkels en in de grotere supermarkten en is hier bovendien duurder! En dat terwijl het heel gezond is (Het is rijk aan hoogwaardige voedingsstoffen en zit vol met vitaminen en mineralen) en bovendien erg lekker. Je kunt het met van alles combineren van hartig tot zoet, met groente en fruit tot noten en soep. Ook zeer gezond voor vegetariërs.

Dit recept heb ik gevonden via poppytalk (een inspirerend blog).

  • 1 kopje quinoa, goed gewassen en uitgelekt
  • 1,5 dl water
  • verse sperzieboontjes, in kleine stukjes
  • zeer rijpe Roma tomaten (3 tot 4)
  • 1 paprika (alle kleuren), in dobbelsteentjes
  • 2 eetlepels kappertjes, afgespoeld
  • ui, in plakjes
  • 1/2 kop grof gehakte verse basilicum
  • 3/4 theelepel zout
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels verse citroensap
  • 3 eetlepels geroosterde pecannoten



Strooi de quinoa in 1,5  kopje water in een middelgrote pan en breng aan de
kook op middelhoog vuur. Zet het vuur laag, dek de pan af en kook tot al
het vocht is geabsorbeerd. (15 tot 20 minuten). 

Breng een grote pan gezouten water aan de kook op hoog vuur en voeg 
de sperziebonen toe. Kook gedurende 4 tot 5 minuten, tot ze amper gaar zijn.
Haal van het vuur en laat de bonen uitlekken in een vergiet. 
Houdt het vergiet onder de koude kraan om de bonen hun felle groene kleur te 
laten behouden en om te voorkomen dat ze verder garen.
     
Snij de tomaten doormidden en gooi de zaden weg. 
Snij ze daar na in blokjes.
Doe dit ook met de paprika.

Doe alle ingrediënten in een grote kom, de quinoa, sperziebonen, tomaten, paprika, kappertjes, ui en basilicum en breng op smaak met zout, olijfolie en citroensap. 
Als laatste strooi je de pecannoten er bovenop. 

Je kunt de salade zo'n 2 dagen in een luchtdicht bakje bewaren in de koelkast

eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...